• Balázs Tóth

Újra szurkolhatunk a balatonlellei és a környékbeli büféknek

Idén hatodik alkalommal rendezi meg a Balatoni Kör és a We Love Balaton az Év Strandétele versenyt, ahol a legjobb balatoni ételeket és helyeket keresik. A tavalyi év szoros versenyében a döntőbe került hét helyből hat déliparti, ezen belül pedig három lellei volt. A lellei Málna büfének az előkelő harmadik helyet sikerült megszereznie Tex mex salátájával. Szintén az indulók között volt a lellei Villa Strandbisztró, aki kiváló helyi alapanyagokból készített strandon ideális Stick Mix mártogatóssal nevezett. A lellei Rockburger hamburger kategóriában rukkolt elő hatalmas ötlettel, Gipsy King néven készítettek egy cigánypecsenye alapú burgert. Az idei évben is lesz kinek szurkolnunk, hiszen a 24 induló közül 18 (!!!) déli parti, azon belül 8 környékbeli, és 3 lellei:

  1. Halvödör, Balatonszemes,

  2. Málna Büfé, Balatonlelle,

  3. Mistral Bistro, Balatonlelle,

  4. Rock Burger Cirkusz, Balatonszemes,

  5. Somogyi Lángosozó, Balatonboglár,

  6. Spéci Hot Dog & Krumpli, Balatonboglár,

  7. Villa Strandbisztró, Balatonlelle,

A Balatoni KÖR tagjai Balatonlellén

A közönség szerepe tehát itt véget ért, a második kört már a szervezők bonyolítják le és szűrik meg, kik kerülhetnek a döntőbe. A szervező Balatoni KÖR (a versenyben nem érintett) tagjai és a We Love Balaton stábja együtt pontozza majd a meglátogatott helyeket július 1-ig. Öt kritériumot értékelnek, egyenként maximum 5 pontot kaphat egy hely az adott kritériumra (ezek: ételek minősége, regionális alapanyagok aránya, ár-érték arány, a hely megjelenése és dizájnja, a kiszolgálás minősége). Így a leghibátlanabb büfé 25 pontot kaphat. Pontegyenlőség esetén a döntő zsűrije fejezi be az előválogatást és dönt a döntős büfék listájáról. A legmagasabb pontszámot kapó 6 strandbüfé bekerül a döntőbe, ekkortól majd az ételekre helyeződik a hangsúly, a döntősök konkrét beach foodokkal indulhatnak el.


A verseny eddigi nyertesei:

A Málna Büfé Tex mex salátája. Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Balatoni KÖR-ről:

Az idén 6 éves Balatoni KÖR a régió gasztronómiájának minőségi megújulásáért leginkább elkötelezett vendéglátósok összefogásaként jött létre. Tagjaik között - akik mind az egész éves Balatonért dolgoznak - van helyi étterem, cukrászda, pálinka főző, borbár, és több borászat is. Az egyesület fő mozgatórugója az összefogásban, közös gondolkodásban rejlik, így jó szívvel ajánlják egymást, sőt mindig szívesen látják a hasonló gondolkodású tagjelölteket is.

A Balatoni KÖR környékbeli tagjai: Kistücsök Étterem - Balatonszemes

Garamvári Szőlőbirtok - Balatonlelle

Bujdosó Szőlőbirtok - Balatonlelle

Pócz Pincészet - Balatonlelle

Ikon Borászat - Rádpuszta

BL YachtClub & Apartments - Balatonlelle

Sekli Étterem - Balatonlelle

BL Garden Panzió - Balatonlelle

Paletta Bisztró - Balatonboglár

GianPiero’s Étterem - Balatonboglár

Fenegyerek Pálinka - Zamárdi

Völgyhíd Kávézó / Villa Gréta - Kőröshegy  


via Balatoni KÖR & We Love Balaton