• Balázs Tóth

A balatonlellei Magyar Nemzeti Cirkusz nevétől volt hangos Brüsszel

Brüsszelben jártunk az Európai Parlamentben, ahol három társulat, az ifj. Richter József vezette Magyar Nemzeti Cirkusz, a finnországi Sirkus Finlandia és a svájci Zirkus Knie vehette át a cirkuszi társulatok magas minőségét elismerő európai tanúsítványt, a Big Top Label-t.

Balról jobbra: Heidi Hautala finn EP-képviselő, Carl Johan Jernström a Finlandia cirkusztól, ifj. Richter József, Stephanie monacói hercegnő, Mary-José Knie a Knie cirkusztól, Dr Újhelyi István EP képviselő, Urs Pilz, a Monte Carloi Cirkuszfesztivál igazgatója

Balatonlelle a Magyar Nemzeti Cirkusz második otthona, minden nyáron itt állomásoznak, és olyan különleges programokat szerveznek, mint a mára legendássá vált elefántfürdetés, vagy az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Cirkuszok Éjszakája. Ezért is éreztük hatalmas megtiszteltetésnek, hogy elkísérhettük Ifj. Richter Józsefet Brüsszelbe, ahol idén második alkalommal adták át a cirkuszművészet minőségi elismerését.

Hanyag elegancia - Brüsszel belvárosában csak rollerral közlekedtünk

Magyarországi cirkusz először részesült ebben a megtiszteltetésben, ami egyben azt is jelenti, hogy az idén 25 éves jubileumát ünneplő Magyar Nemzeti Cirkuszt 2019-ben Európa legjobb három cirkusza közé választották. Az elismerés komolyságát mutatja, hogy lehetőségünk adódott egy kis beszélgetésre dr. Újhelyi István EP képviselővel - aki a cirkuszi társulatok minőségét elismerő európai tanúsítvány létrehozását kezdeményezte - egy stúdióbeszélgetésre az Európai Parlament nyitott televízió stúdiójában, sőt kis cirkuszi delegációnkat még David Sassoli, az Európai Parlament elnöke is fogadta.

A beszélgetést itt lehet megtekinteni.

Balról jobbra: Dr Újhelyi István EP képviselő, Urs Pilz, a Monte Carloi Cirkuszfesztivál igazgatója, ifj. Richter József, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, Mary-José Knie a Knie cirkusztól és Stephanie monacói hercegnő

"Nagyon fontos különbséget tenni cirkusz és cirkusz között, nagyon sokat dolgozunk ezért. Ez egy hatalmas dolog a mi életünkben. 25 éve létezik a Magyar Nemzeti Cirkusz, és azt gondolom, ez a pont az “i”-re.” mondta el ifj. Richter József aranybohóc díjas cirkuszművész. A tanúsítványt Stéphanie monacói hercegnő, a cirkuszi világszövetség tiszteletbeli elnöke, Heidi Hautala finn EP-képviselő, az Európai Parlament egyik alelnöke és Ujhelyi István magyar EP-képviselő, a díj létrehozásának kezdeményezője adta át szerdán az Európai Parlamentben.

Dr Újhelyi István magyar és Heidi Hautala finn EP-képviselővel

A Big Top Label cirkuszszakmai elismerés és program célja, hogy világosan megmutassa a különbséget a jó és rossz minőségű cirkuszok között, biztosítsa, hogy a társulatok mindenben megfeleljenek a legszigorúbb jogi és társadalmi elvárásoknak, például az állattartás területén. A szakmai szervezetek által javasolt cirkuszok részletes ellenőrzésen esnek át, szubjektív és objektív feltételeknek egyaránt meg kell felelniük, a működésükről és minőségükről szóló vizsgálati anyagot pedig egy független szakemberekből álló testület hagyja jóvá. A Magyar Nemzeti Cirkusz az idei turnéját Budapesten zárja, az előadások 1 hónapig lesznek láthatóak a fővárosban, ahol a társulat sok különleges programmal is készül. Bővebb információ a www.magyarnemezticirkusz.hu oldalon!