• Balázs Tóth

Balatoni borokra lehet licitálni szombaton Balatonfüreden - a bevételt jótékony célra fordítják

Lenny Kravitz amerikai rocksztár koncertjének szervezői mellett, világhírű magyar akrobaták, harcművészek és balett táncosok és vitorlázók is licitálhatnak majd azokra a dedikált borokra, amelyeket Balatonfüreden árvereznek el a GasztroPikniken február 29-én.

Olyan borokra lehet licitálni, amelyeket maguk a borászok dedikáltak és azt saját maguk is a legjobb italuknak tartanak Az árverésen olyan tételek is megjelennek, amelyek nem egy pincészethez, hanem a régió közösségi borához, a Balaton Bor-családhoz tartoznak. Mint ismert, ezt a márkát közösen hozták létre a borászok, ez az első termelői összefogásra épülő bormárka.


A meghirdetett árverésre már több licitáló is jelentkezett, akik külföldön szeretnék népszerűsíteni a Balaton közösségi borát. Ilyen például Király Zsolt, a Raffica kormányosa, akinek vezetésével tavaly történelmet írtak a magyar vitorlázók: egy éven belül megnyerték a svájci Bol d’Ort, a német Rund Umot, a magyar Kékszalagot és az olasz Centomiglia del Gardát. Ő csapattársaival együtt, a következő nyertes versenye után szeretné majd felbontani a különleges palackot. Licitál majd ifj. Richter József világhírű, Arany Bohóc Díjas akrobata, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója, aki a júliusban tartandó Cirkuszok Éjszakája olasz és német díszvendégeivel közösen szeretné elfogyasztani a Balaton Borát.

A Balaton környékén gyakran vendégeskedő cirkuszigazgató mellett, a földvári Fekete Farkas Mór többszörös magyar karatebajnok, Európa egyik legjobb harcművésze is szeretné elvinni a 2020-as kontinensviadalra a Balaton Borát! Grúziában a dobogós helyezetteknek szeretné megmutatni, hogy a magyaroknak milyen nyerő boraik vannak!Ezzel  koccintanak majd a vilniusi operaházban fellépő francia, orosz, holland balett-táncosok is, akiket magyar kollégájuk, Kovács Zsolt Vencel azzal szeretne meglepni, hogy a márciusi premierjük után, a közösségi borral koccintanak. – mondta Tóth Balázs, az árverés vezetője, a Balatoni Kör tagja. A balatoni borok népszerűsítésében szerepet vállalt a VeszprémFest főszervezője is. Mészáros Zoltánt arra kérték, hogy majd Dido, az angol énekesnő asztalára is tegyenek egy üveg balatoni bort. Hasonló okokból kérik majd fel a licitre, a VOLT fesztivál szervezőit  is. Őket arra szeretnék megkérni, hogy az általuk megvásárolt bort, ne a szervezők igyák meg, hanem juttassák majd el Lenny Karvitznak, aki a VOLT fesztiválon is fellép. Hogy a hírességek asztalára kerül e balatoni bor, az attól is függ, hogy mások nem kínálnak e többet azokért a borokért, amelyekre a művészek és rendezvényszervezők is licitálnak. – tette hozzá Varga László, a Balatoni Kör tagja, a GasztroPiknik szervezője.


Éskovács Péter,  az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kommunikációs munkatársa mindezekhez hozzátette: az árverés bevételéből a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályát támogatják. Mint ismert, a gyermekosztály vezetői még decemberben adtak át egy listát a finn Mikulásnak, amelyen olyan mesés dolgokat soroltak fel, amelyekre szükségük lenne a gyerekeknek, de nem tartozik az alapellátás körébe. A Mikulás ezt a listát a Balatonon hagyta a helyi mesehősnél, Füred Kapitánynál. Ő és segédei egész évben azon dolgoznak majd, hogy ezeket az álmokat valóra váltsák. Most a Balatoni Kör segítségével vásárolnak a kórháznak hipoallergén ágyneműket, amelyek megkönnyíthetik a légzőszervi betegségben szenvedő gyerekek alvását.