• Balázs Tóth

Egy falat Mexikó Balatonlellén

A világméretűre duzzadt koronavírus járvány sokunknak az életét változtatta meg. Voltak azonban olyanok, akik hiába vesztették el a munkájukat, nem estek kétségbe, hanem azonnal megpróbáltak igazodni az új helyzethez. A Magyar Nemzeti Cirkusz a premierje utáni napon volt kénytelen befejezni turnéját, így az egész társulat munka nélkül maradt. Ifj. Richter József cirkuszigazgató azonnal elkezdte kidolgozni az azóta hatalmas sikerrel működő szafari park ötletét. De mit csinál az a mexikói artista, aki a vírus miatt egy teljesen idegen kelet-európai országban ragad?

Juan Pablo Martinez 4. generációs cirkuszi művész, a világ leggyorsabb zsonglőrje. Családja is zsonglőrködéssel foglalkozott, így már gyerekkora óta gyakorolja szakmáját, amit hobbijának tekint. Fiatal kora ellenére közel 50 országban mutatta be egyedi tempózsonglőr műsorát. A karantén alatt egyik nap épp empanadast ettek családilag, amikor felmerült az ötlet, hogy ezt akár elkezdhetnék árulni is. Készítettek pár fotót, csináltak egy facebook oldalt, kettőt pislogtak, és azon vették észre magukat, hogy kész is a kényszer hozta új családi vállalkozás. Édesanyja készíti ezt a tradicionális mexikói ételt több változatban: van csirkés, sajtos, sőt az édesszájúaknak még csokis is. Kérhető búza vagy kukorica lisztből is. Az empanada tulajdonképpen egy sült töltött tészta. A dél-európai, latin-amerikai, indonéz és filippínó kultúrákban gyakori. A név az empanar spanyol igéből származik, ami azt jelenti: “beolvadt”- kenyérbe csomagolva. Úgy készítik, hogy egy töltelékkel töltött tésztát összehajtogatnak, majd olajban vagy sütőben megsütik. A töltelék állhat húsból, sajtból, kukoricából vagy más összetevőkből.

A Magyar Nemzeti Cirkusz az idei turnéját Balatonlellén kezdi, július 1-től egészen augusztus 28-ig lépnek fel itt. Pablo és édesanyja Mimi Mama pedig legnagyobb örömünkre úgy döntött, hogy a Balatonnál is megmutatják, hogy nem csak a cirkuszporondon, de a konyhában is otthonosan mozognak. Budapest után tehát Balatonlelle a második magyar város, ahol bárki rendelhet ebből a finom tradicionális mexikói ételből! Mi biztosan meg fogjuk kóstolni, kóstolják meg Önök is!

Bővebb információ, rendelés: https://www.facebook.com/Empanadas-Latinas-Mama-Mimi-111341703885282/

A Magyar Nemzeti Cirkuszról: https://www.facebook.com/magyarnemzeticirkusz/


A menü: