• Balázs Tóth

Ha csütörtök, akkor OrgonaPont

Augusztusban újra az orgonáké a főszerep! A Filharmónia Magyarország színes programjai által betekintést nyerhetünk ennek a páratlan hangszernek a birodalmába, megismerhetjük különlegességeit, amelyeket sokan nem is sejtenek. Balatonlellén különleges hangszerpárosításokkal várja közönségét az OrgonaPont.

Az OrgonaPont idén közel 40 városban, több mint 50 koncerttel várja kedves közönségét, többek között a Balaton-parton is találhatnak programot az érdeklődők. Augusztus 6-án, 13-án, 20-án és 27-én fantasztikus orgona koncerteken élvezheti a hangszerek királynőjének játékát a lellei közönség. Az első koncerten Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész és Bognár Szabolcs bariton közös produkcióját hallhatják. Kovács Szilárd Ferenc 1999-ben a Budapesten megrendezett Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaversenyen ért el harmadik helyezést, mellyel a mezőny legjobb magyar versenyzőjeként szerepelt. Saját improvizációit vetette papírra. A lellei hangversenyen többek között felcsendül Orgelbüchlein ikerkorálok és Benedicat tibi Dominus című saját szerzeménye. Bognár Szabolcs a Pécsi Nemzeti Színház felkérései mellett rendszeresen fellép opera produkciókban, így az estén még hallható lesz Messiaen Muzsikáló angyal című szerzeménye és Bizet Agnus Dei műve.

Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész

A következő hétvégén a Római Katolikus Templomban az orgona a trombitával randevúzik. Bán István orgonaművész és Hara Fruzsina trombitaművésznő duettjét hallhatják.

Majd augusztus 20-án Etienne Walhain belga orgonaművész és Szendrői Zsuzsanna szaxofonos koncertjével ünnepelheti a közönség az államalapítás ünnepét Balatonlellén. Szendrői Zsuzsanna állandó kisegítője a Pannon Filharmonikusok Pécs zenekarának, de vendégművészként játszott már az ország több szimfonikus zenekarában. Etienne Walhain a Tournai-i Notre-Dame Katedrális Ducroquet and Merklin orgonájának kinevezett orgonistája, előadóművészként tevékenykedik, melynek során Európa, Oroszország, az Egyesült Államok és Kanada koncerttermeiben is megfordult.

Etienne Walhain orgonaművész

Végül Nagy László Adrián orgonaművész és Farkas Ferenc kürtművész zárja a Balaton déli partján az OrgonaPont sorozatot. Nagy László Adrián, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának különdíjasa, a Budapesti Fesztiválzenekar orgonistája, emellett fellép különböző jazz-formációkkal és színházi produkciókban is. Farkas Ferenc, a Nemzeti Filharmonikusok művésze, 2019-ben elnyerte a Fischer Annie ösztöndíjat.

A Filharmónia Magyarország 2019-ben, hagyományteremtő szándékkal hívta életre az Orgonák éjszakája programot. Idén augusztus 8-án újra megtelnek a templomok, a programsorozat idén is tartogat különlegességet. Többek között az idei év vándor orgonái a várak udvarában, piacokon, fürdőkben és főtereken csendülnek fel. Vízre száll az orgona Siófok és Tihany között, napközben a Tihanyi Apátság előtt, este pedig az apátságban fényjáték kíséretében élvezhetjük ennek a különleges hangszernek a dallamait.

20 óra 20 perckor “Közös hangként” megszólal Beischer-Matyó Tamás Invocation című műve ezzel erősítve azt a kapcsot, amely összefűzi az Orgonák éjszakájának résztvevőit. A mű magában hordozza az Orgonák éjszakájának üzenetét, amely egyben az idei év kihívásai által létrejött összetartozást, hitet is jelképezi. 

Nagy László Adrián orgonaművész

A Filharmónia Magyarország nemcsak a felnőtteket, de a fiatalabb korosztályt is szeretné megszólítani, ezért ehhez a rangos eseményez kapcsolódva „Az én orgonám” címmel pályázatot hirdet általános és középiskolások részére. Engedje, hogy Önt is elvarázsolja az orgona hangja által életre hívott hangulatok széles skálája.

Jegyek válthatók online a www.jegymester.hu oldalon, valamint a hangverseny előtt a helyszínen. További információ a programokról a www.filharmonia.hu weboldalon található.