• Balázs Tóth

Ilyen van? Elloptak egy halat a Balatonból...

via balatonihal.hu Balatonfenyves-Balatonberény-Alsóörs-Balatonakarattya-Balatongyörök-Balatonföldvár. Az elmúlt három évben sorrendben ezeken a helyszíneken akadt horogra a lenti képeken látható ponty, amelynek legutóbbi ismert megfogása 05.25-én volt, a balatonföldvári mólón. A hal rengeteg horgászt örvendeztetett meg akik visszaengedték a Balatonba, azonban a történetnek itt nincs vége…

A halat két ifjú horgász Balatonlellén is kifogta, de természetesen a dokumentálás után vissza engedték a tóba

2019-től indult a 20 kg-nál nagyobb pontyok bejelentése a Balatonon. Ennek fő célja az volt, hogy nyomon kövessük a kapitális pontyállomány fejlődését mind darabszámban, mind súlygyarapodásban. Halőrzési szempontból kiemelkedő fontossággal bír a halak dokumentálása, ami munkánknak a visszacsatolása és kézzelfogható eredményére tegnap délután, 06.26-án került sor. A bevezetőben említettük, hogy ez a csodálatos hal sok horgásznak okozott életre szóló élményt a Balaton partján, tekintsük át újra az „élettútját”.


Az utolsó ismert megfogása a balatonföldvári mólón történt, a visszaengedéséről videó is készült. Június 17-én a közösségi médiában lettnük figyelmesek arra, hogy a Tolna megyében található Mókus horgásztavon tórekord fogás történt. Az eddigiek alapján a tóban közel sem élt ekkora ponty és horgászfogásban sem volt erre példa. Az említett tavon készült fotók alapján egyértelműen beazonosítható volt, hogy a Balaton öreg vándoráról van szó, illegálisan ellopták a Mókus tóba. Társaságunk a feljelentést megtette a Nébih felé, az illetékesek azonnal intézkedni kezdtek. A tógazda nem ellenkezett és vállalta, hogy amint újra kifogják a halat értesíti a Nébih-Állami Halőri Szolgálat munkatársait és ponty visszaszállításra kerül a Balatonba.

A beazonosítás roppant egyszerű volt, egy percig sem volt kérdés, több ismertető jele/hibája is van ennek a példánynak:
Innentől kezdve már csak arra vártunk, hogy újra kifogják, és azonnal indulhassunk érte. Tegnap délután (06.26.) telefont kaptunk, hogy megvan a hal, mehetünk. Azonnal útra keltünk egy halas káddal felszerelt autón, ami biztosította a hal biztonságos visszaszállítását, megfelelő körülmények között. Halvédelmi eszközökkel természetesen készültünk: nagyméretű állványos pontybölcső, úszó mérlegelő. A tavon gyorsan dokumentáltuk fotóval és videóval a halat, majd óvatosan és kíméletesen a halas kádba tettük. Ekkor is kiváló vitalitásnak és egészségügyi állapotnak örvendett ez a remek példány.

A papírmunka után Siófok felé vettük az irányt, ez volt a legközelebb. A visszaszállítás alatt semmilyen probléma nem volt, nyugodtan és zökkenőmentesen érkeztünk meg az Ezüstpartra. Itt is gyorsan dokumentáltunk mindent fényképpel és videóval.


A visszaengedéskor semmilyen jellegű probléma nem volt, szépen elúszott. A fenti eset az ékes példája és bizonyítéka annak, hogy óvjuk és védjük a természetes vizeink halállományát, ugyanis felbecsülhetetlen természeti értékekről van szó. Reméljük, hogy több ilyen esetre nem kerül sor, és egyfajta visszatartó erő lesz azon tisztességtelen emberek számára, akik ilyen etikátlan cselekedeteket hajtanak végre pusztán haszonszerzés céljából.


Az ügynek ezzel még nincs vége...


Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezetősége  


Az alábbi videón megtekinthető az egész eset: