• Balázs Tóth

Ismét rekordok dőltek meg Balatonlellén

74 egység indult a Rudi-Trans 4kezes Vitorlásversenyen


A klasszikus főszezoni vitorlás versenyzés fellegvárává vált Balatonlelle az elmúlt 5 évben, évről évre egyre népszerűbbek az őszi - téli versenyek. A tavalyi téli szezonban folyamatosan dőltek meg a részvételi rekordok, azonban ennyi induló még sosem állt rajthoz, mint most szombaton. Az októberi dátum ellenére hatalmas érdeklődéssel indult a Rudi Trans 4kezes Vitorlásverseny.

A verseny különlegessége - ahogy a nevéből is kiderül - hogy a hajón csupán két fős legénység tartózkodhat. A rekord számú 74 induló 9 órakor rajtolt el a Balatonlelle előtti vízterületről, ami a magasból úgy nézett ki, mintha valami óriási világverseny zajlana épp. A mezőny innen gyönyörű napsütésben és kellemes szélben a sajkodi öböl felé vette az irányt. “Még csak remélni sem mertük, hogy ennyire tökéletes lesz az időjárás, egy szál pólóban tudtunk hajózni, ami egy hajós embernek októberben igazi ajándéknak számít.” mondta el Dr. Hódy Gábor versenyző. A sajkodi bója megkerülése után Révfülöpöt vették célba a hajók, itt már kezdett szétszakadozni a mezőny. Ezen a szakaszon egy kisebb szélcsendes időszak nehezítette a haladást, ami néhány egységet feladásra kényszerített.

A lellei célvonalat a hajós körökben jól ismert Soponyai Géza - Lacsny Gergely páros szakította át elsőként, őket követte Ainslie Ian RIchard - Ainsile Emma majd a Temesfői Zénó - Szombati Péter alkotta páros. “Nagyon szeretjük ezeket a versenyeket, a Téli Vitorlás Versenysorozat minden fordulóján igyekszünk részt venni, mert egészen más hangulatban lehet ilyenkor hajózni a Balatonon” nyilatkozott Soponyai Géza, a verseny abszolút győztese.

Bár a Balaton legtöbb kikötője hamarosan bezár, Balatonlellén még csak most kezdődik az igazi hajós élet, hisz negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Téli Vitorlás Versenysorozat, az alábbi fordulókkal:

  • 2019. december 7. - IV. Mikulás Regatta

  • 2019. december 31. - VII. Szilveszteri Regatta

  • 2020. február 8. - IV. Farsangi regatta

  • 2020. március 14. - IV. Tavaszi regatta

Bővebb információ: www.teliregattak.hu

Íme a tavalyi sorozat egyik legkülönlegesebb versenyének a filmje, a III. Tavaszi Regatta, amikor a versenyzőknek a téli hidegben úgy kellett áttörni a jeget.