• Balázs Tóth

Még mindig megoldatlan a Balatonlellén talált szellemhajó sorsa


Június 22-én hétfőn a hatalmas viharos szél Révfülöpről Lelléig sodort egy kis méretű vitorlás hajót. A hajó a balatonlellei Virág strand kövein ért partot. Órákig hánykolódott a köveken, jókora sérülést szerezve az oldalán.

Ekkorra már tele volt a FaceBook a szerencsétlenül járt hajó fotóival, aminek hatására délutánra megérkezett maga a tulajdonos is. Próbálták enyhíteni a károkat, de sajnos nem sok sikerrel. A hajót ugyan sikerült a kövekről leszedni, de akkora lyuk tátongott az oldalán, hogy egyből süllyedni kezdett. A tulajdonos - és néhány segítője - két horgonnyal rögzítette a hajót, leszedte a motort, és kivette a hajóból az értékeket, de a barátságtalan időjárásban sajnos mást tenni nem tudtak. Másnap ottjártunkkor már a gyönyörű fa kormány is hiányzott a hajóról, szívből reméljük, hogy maga a tulajdonos szedte le, és nem egy önkéntes műgyűjtő.

A pórul járt hajó, itt még a szép kormánnyal a helyén látható
Jól látható a sérülés az oldalán, ami végül a teljes süllyedéshez vezetett
Kormány nélkül árválkodik a Moby Dick

A hirtelen érkező balatoni viharokban nem egyedi esetről van szó, amikor egy elszabadult csónak vagy hajó magányosan sodródik át a túlpartra, de olyanról is hallottunk már, amikor “utassal” vagy pontosabban fogalmazva hajótöröttel a fedélzetén ért partot. Ilyen esetre fejlesztették ki a BalatonHelp (www.balatonhelp.hu) szolgáltatást, amit minden felelős hajósnak érdemes letöltenie!

Egy hasonlóan pórul járt hajót emelnek ki a VMSZ szakemberei 2018. májusában

Bagyó Sándor a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke kérdésünkre elmondta, hogy hozzájuk nem érkezett megkeresés az ügyben. Abban az esetben, ha ilyen bejelentést kapnak, akkor ők azonnal a helyszínre sietnek, felmérik a problémát, és különleges technikával kiemelik a hajót a vízből. Véleménye szerint a hozzá nem értés most nagyobb kárt okozott, mintha ott hagyták volna a hajót az eredeti helyén, hisz így most tele ment vízzel és iszappal, ami nagyon megnehezíti a mentést.


Akárhogy is nézzük, szomorú látványt nyújt Balatonlelle új “látványossága”, így szívből reméljük mihamarabb megoldódik a szerencsétlenül járt hajó ügye.