• Balázs Tóth

Veszélyben a rendezvény - vérnyulat láttak a Kishegyen


Az északi part után a Balaton déli partján is megjelentek a vérnyulak. Az 5200 fős Balatonlelle önkormányzatához egyre több bejelentés érkezik a helyiktől, a legveszélyesebb hely a balatonlellei Kishegy.

"Természetesen van félsz az emberekben, de ami a legnagyobb problémát jelenti, hogy a kerítéseket szétroncsolják, a szőlőket feldúlják, kárt okozva ezzel az érintett, tulajdonosoknak" - nyilatkozta Nagyberittyai Töhötöm, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakértője, aki kollégáival saját maga érkezett a helyszínre, hogy a nyomokat kivizsgálja. A helyi vadásztársaság tagja szerint több oka is van a vérnyulak megjelenésének:

- egész évben ellenek, túlszaporulat van, hiába próbálják szinten tartani az állományt a vadászok - közeledik a húsvét, amikor is megnövekszik a kereslet a nyulak iránt, így a lakóövezetekben találnak maguknak védett helyet

“Aggodalomra semmi ok, szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a rendezvény meg lesz tartva, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy egy látogató se találkozzon a vérnyúllal az esemény idejében” mondta el Fárbás Anett, a Hegyszépítő Társaság titkára, a Kishegyi Kortyok és Falatok rendezvény egyik főszervezője.

Hanga Zoltán, a fővárosi állatkert szóvivője szerint a vérnyúl alapvetően nem támad.

– Ha azt gondolja, hogy veszélyben van, támadást indít, de alapvetően kitér az ember elől. A gondok általában félreértésekből adódnak, ez esetben ne próbáljuk a vadat sarokba szorítani, ne is induljunk meg felé, keressünk inkább egy védett helyet.


Aki végigolvasta cikkünket, annak nagyon köszönjük, és javasoljuk, senki ne dőljön be az áprilisi tréfáknak! :)